Érettségi utáni szakképzés

Naptár

E-kréta

kreta banner

Ebédbefizetés

Nemzeti Tehetség Program

ntp kicsi

Reklámfilm

OH Bázisintézménye

ECDL vizsgaközpont

Energiatudatos iskola

Energiatudatos Iskola 2018

Győri Szakképzési Centrum

Erasmus+

erasmus

 

wien

 

Jövő közgazdásza

jovokozg logo kicsi

EU Nagykövet Iskola

Facebook

Pénziránytű

Origo Nyelvi Centrum

Waclaw Felczak Alapítvány

Látogatók

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Agrárminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén is meghirdetik az Európai Mobilitási Héthez kapcsolódó közlekedési-környezetvédelmi kreatív pályázatukat „A vasút világa – „sínes” álmok!” címmel. A rajzokat, fotókat és egyéb alkotásokat 2021. július 15-ig, elektronikus úton lehet benyújtani.

A pályázattal kapcsolatos tájékoztató már elérhető a  www.emh.kormany.hu oldalon.

A pályaműveket a KTI weboldalán a www.kti.hu/emh-palyazat/ címen lehet elektronikusan benyújtani.

Kreatív pályázatot hirdet iskolásoknak az Epson

A koronavírus járvány következtében gyerekeink több időt töltöttek el az elmúlt időszakban digitális oktatásban, mint a hagyományosban. Egyelőre fel sem tudjuk mérni ennek testi és lelki következményeit, hogy milyen hosszú távú hatásokkal kell számolnunk akár a tanulmányaikban, akár a szociális életükben, mentális állapotukban, hiszen azt sem tudjuk pontosan, hogy hogyan élik meg most ezt az időszakot. Nekik hirdet pályázatot az Epson, hogy valamilyen kreatív formában mutathassák, hogy mit szeretnek legjobban, legkevésbé az otthontanulásban, és mi hiányzik a leginkább a hagyományos oktatásból?

Az UNICEF közreműködésével a közelmúltban felmérés készült a fiatalok mentális állapotáról, a jövőjükkel kapcsolatos várakozásaikról. A felmérésben több mint 10 ezer gyerek és fiatal vett részt, köztük magyarok is. A jelentés egyik fontos eredménye szerint a COVID-19 járvány és következményei, az izoláció, a szülők feszültsége, szorongása és bizonytalansága negatív hatással van a gyermekek általános pszichés állapotára és viselkedésére is. Minden ötödik gyerek azt mondta, hogy szorong a jövő miatt, minden tizedik gyereknél pedig tetten is érhetőek szorongásra, vagy akár depresszióra utaló tünetek. A serdülők különösen érzékeny csoportot alkotnak, hiszen épp abban az életszakaszban érte őket az iskolák bezárása, amikor a legtöbbet kellene egymás társaságában tölteniük. Mindemellett a diákok úgy érezhetik, hogy a feléjük támasztott elvárások nem változtak a korábbihoz képest, sokuk számára a digitális oktatási metódus is csak további szorongással jár, miközben nem kapnak elegendő segítséget, támogatást a helyzettel való megküzdésben.

Azt, hogy a jelenlegi helyzettel kapcsolatban mit éreznek, sokszor még egy felnőtteknek is nehéz megfogalmaznia, nemhogy a gyerekeknek. Számukra lehet segítség érzelmeik, gondolataik kifejezésére, ha azt valamilyen kreatív formában tudják megmutatni.

Ezért hirdetett kreatív pályázatot az Epson általános és középiskolások részére, ahol a pályázati művekkel azt mutathatják be a diákok, hogyan élik meg a pandémia miatt megváltozott oktatást, az otthon tanulást, mit szeretnek a legjobban a digitális oktatásban, vagy hogy mi hiányzik a legjobban a hagyományos oktatásból.

Az Epson Magyarország a digitális, modern tanulás és tanítás mellett elkötelezett vállalatként támogatja a tanulókat és a tanárokat is a digitális eszközök és platformok használatában. Az eszközök mellett azonban szeretnénk felhívni a figyelmet az oktatás résztvevőit érő emocionális és szociális hatásokra is. 

Fontos, hogy a pályázaton osztályok indulhatnak, mert szeretnénk, ha a pályaművek kitalálása és megalkotása csapatmunka és közösségi élmény lenne a gyerekeknek, ami bár a személyes találkozást nem pótolja, egy kicsit enyhíteni tudja az elszigeteltség okozta szorongást.

A pályázatra rajzokkal, mobiltelefonnal készített kisfilmekkel és képregényekkel is lehet nevezni.

A pályázatok elkészítéséhez a tanulók bármilyen offline vagy digitális technikát szabadon használhatnak (ceruzát, festéket, zsírkrétát, szenet, pasztellkrétát, vegyes technikát, fotót, videót, digitális illusztrációt). A pályaművek lehetnek viccesek vagy emocionálisak, a zsűri a kreativitást fogja értékelni a döntésekor, és azt, hogy annak elkészítésében az osztályközösség vett-e részt.

Három korosztályban versenyezhetnek a diákok:

  • a legjobb alsó tagozatos pályamű (1-4. osztály)
  • a legjobb felső tagozatos pályamű (5-8. osztály)
  • a legjobb középiskolás pályamű (9-13. osztály)

Mindhárom kategória győztes csapata 200.000 forint értékben osztálykirándulási támogatást (amit a pandémia után használhatnak fel), valamint Epson projektort vagy nyomtatót nyer. 

A pályaművek beküldési határideje: 2021. április 25.

A pályázatról minden további információ elérhető az Epson oldalán:

https://www.epson.hu/insights/article/8139

További információ:

Balázsy Panna

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Földtudományi Civil Szervezetek Közössége (FÖCIK) meghirdette középiskolás diákcsapatok részére az I. FÖCIK Kárpát-medencei Földrajz és Földtudományi Versenyt, ami 4 online fordulóból és a döntőből áll, ahol a legjobb 12 csapat mérkőzhet meg egymással. A döntőn helyezést elérő csapatok a versenytapasztalaton túl értékes nyereményekkel gazdagodhatnak.

A VERSENYKIÍRÁST AZ ALÁBBI LINKEN LEHET ELÉRNI: 
https://www.focik.hu/versenykiiras

A REGISZTRÁCIÓVAL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓKAT IS A HONLAPON 
https://www.focik.hu/regisztracio
lehet megtalálni a szükséges adatvédelmi tájékoztatóval és a formanyomtatványokkal.

A FÖCIK-ről, tagegyesületeiről és a versenyről további információkat szintén a honlapunkon www.focik.hu találnak.

AMENNYIBEN KÉRDÉSÜK VAN A VERSENNYEL KAPCSOLATBAN, kérem, hogy a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre írjanak.

A Türk Tanács magyarországi Képviseleti Irodája kultúrtörténeti vetélkedőt szervez magyarországi és külhoni középiskolás diákok számára „Törökméz és gránátalma – kalandozások a türk világ múltjában és jelenében” címmel. A türk világ legalább 170 millió embert foglal magában a Dardanelláktól az Altáj-hegységig, a Turáni-alföld északi szögleteitől a Földközi-tenger kikötőiig. Egy olyan világ ez, amelyet a nyelvi rokonság, a történelem és a közös jövő kapcsol egybe. Célunk, hogy a vetélkedő során a diákok megismerjék Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország és Üzbegisztán történelmét, hagyományait, kulturális, természeti értékeit és magyarországi kapcsolódásait. A versenyre 4+1 fős csapatok jelentkezését várjuk (4 diák+1 felkészítő tanár). A vetélkedő 3 online fordulóból áll majd, melynek során kvízkérdéseket és különféle interaktív feladatokat kell megoldaniuk a csapatoknak. A felkészülést a téma szakértőinek videós előadásai, prezentációi, hasznos linkek segítik majd, melyek elérhetők lesznek a verseny
honlapján.
A legjobb 4 csapat tanulóit és felkészítő tanáraikat értékes díjakkal jutalmazzuk.
További információ, nyeremények és regisztráció: https://www.turkvetelkedo.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/turkvetelkedo
Instagram: https://www.instagram.com/turkvetelkedo/

Az áprilisi hónap kulcsfontosságú a holokauszt oktatás szempontjából. Ilyenkor minden évben számos programmal készülünk. Idén sincs ez másképp, igaz, a koronavírus járvány következtében most minden eseményünk az online térben zajlik.

Az online oktatás nagyon sok terhet ró mind a diákokra, mind pedig Önökre, pedagógusokra. Bízunk benne, hogy online programjainkkal átvállalhatjuk a megemlékezés megszervezésének, illetve esetlegesen néhány történelem óra megtartásának a terhét.

VIRTUÁLIS EMLÉKTÁBLA KÉSZÍTÉSE Nemzetközi szervezetünk ebben az évben egy virtuális felvonulást rendez, amelyben az Élet Menete résztvevői 3D-s technológia segítségével helyezhetik el az eredeti helyszínen emléktábláikat, mintha valóban az Auschwitz és Birkenau haláltáborokat összekötő sínek közé tennék le azokat. Ez az esemény az egyik legmeghatóbb résznek számít az auschwitzi Élet Menete eseményeken. Kérjük, hogy készítsenek Önök és a diákjaik is virtuális emléktáblát az alábbi oldalon keresztül: https://nevermeansnever.com/

A táblákat április 7 -ig lehet feltölteni, megírni!