Érettségi utáni szakképzés

Új EDIR honlapunk

Naptár

E-kréta

kreta banner

Nemzeti Tehetség Program

ntp kicsi

Reklámfilm

OH Bázisintézménye

ICDL vizsgaközpont

ICDL logo without strap

Energiatudatos iskola

Energiatudatos Iskola 2018

Győri Szakképzési Centrum

Erasmus+

erasmus

 

wien

 

Jövő közgazdásza

jovokozg logo kicsi

Facebook

joomla facebook

Pénziránytű

Origo Nyelvi Centrum

Waclaw Felczak Alapítvány

Látogatók

DSC 0064Az idei Győri Tanirodai Kiállításon a sok színvonalas, érdekes, ötletes céges stand mellett fogyasztóvédelmi standot is építettek a diákok Sarkadi-Ivák Petra tanárnő segítségével.

A fogyasztóvédelemről első körben sok embernek a reklamálás jut az eszébe. Ha meghibásodott egy termék, hogyan és meddig lehet visszavinni, milyen jogokkal élhetünk? A nyitott stand egyik asztalánál a cipő és mobiltelefon reklamációját lehetett gyakorolni, ezen termékekkel kapcsolatos jogokról lehetett informálódni.

 

A korszerű fogyasztóvédelemnek ma már része kell legyen a tudatos fogyasztóvá nevelés is. Az ásványvizek témájából kiemelten bizonyos „különleges” termékek (okosvíz, oxigénnel dúsított víz, babavíz) címkéit, marketingjét, szlogenjeit vetettük össze meglévő kémiai, fizikai és biológiai ismereteinkkel. Ez a mini-kiállítás került a második paravánra.

S hogy fejlesszük zöld-ismereteinket is – hiszen nagy divat ma a zöld/öko/bio mánia –, így a harmadik paravánon néhány zöld terméket állítottunk ki, melyek rövid ismertetőjét is el lehetett olvasni (mosható szalvéta, boroszilikát üveg-kulacs, perlátor, szappan mosódara, bio törlőkendő, mosható pelenka…). A fogyasztóvédelemnek a környezetvédelem felé való kitágítása is fontos. Tudatában lenni annak, hogy valóban környezetkímélő-e egy termék vagy csak jobban eladhatóvá tették a zöld címkével, hozzátartozik a fogyasztói tudatossághoz. Nem utolsó szempont az sem, ha egy tartós termék megvásárlásával hosszú távon pénzt spórolhatunk, illetve csökkenthetjük a hulladék mennyiségét.

A nyitott stand körbejárható volt, így a kiállított posztereket, termékeket meg lehetett tekinteni, fogni. Többen lefényképeztek egy-egy ismertetőt, táblázatot, mert hasznosnak ítélték a megjelenített információkat. Nagy örömünkre szolgált, hogy a kiállításon együtt lehettünk a nagyváradi Szent László Líceum diákjaival, ill. tanáraival. A találkozás alkalmával sor került az együttes munkára, a tapasztalatok kölcsönös megbeszélésére.

A kiállításon megkeresett bennünket Lanzenkirchenből Farkas László tanár úr, aki felajánlotta az együttműködést a Santa Christiana Gimnáziummal a Pilgrim szervezésében.

A stand építését, a termékismertetők elkészítését: Kokas Tamara 9. e, Mehringer Christina 9. e, Rugonfalvi-Ress Barnabás 9. e, Nagy Mátyás 9. ny, Nagy Ramóna 9. g, Vayer Gábor 9. e osztályos tanulók végezték.

2